ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS-REGIO

Κατά την τρίτη και τελευταία επίσκεψη στη Μούρθια της Ισπανίας (15 έως 20 Φεβρουαρίου 2014), στα πλαίσια του προγράμματος Comenius ? Regio, την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν η Καρούζου Παρασκευή, συντονίστρια του προγράμματος, καθηγήτρια ΠΕ06, από το 1ο ΓΕΛ, ο Βασίλης Σακκάς υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ, από τη Δ/νση ΔΕ Βοιωτίας και ο Δημητρίου Χρήστος, διευθυντής του 7ο Δ.Σ. Λιβαδειάς.

Στη διάρκεια του ταξιδιού:

1. Επισκεφτήκαμε τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Απασχόλησης (Consejeria de Euducacion, Universidades y Emplea), όπου συναντηθήκαμε με τον αναπληρωτή διευθυντή και δύο κυρίες υπεύθυνες σχεδιασμού σε θέματα εκπαίδευσης. Καινούργιος στα καθήκοντά του, μετά τις τελευταίες κρίσεις στην αυτόνομη περιφέρεια της Μούρθια, ο αναπληρωτής διευθυντής ενδιαφέρθηκε να μάθει όσο περισσότερα μπορούσε για την μέχρι στιγμής ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μέσω του προγράμματος, την Ελλάδα της κρίσης και τον αντίκτυπό της στα εκπαιδευτικά θέματα.

2. Το γυμνάσιο – λύκειο Eduardo Linares Lumeras στην πόλη Μολίνα (Molina), που έχει 500 μαθητές ηλικίας από 12-20 χρονών και 54 καθηγητές. Μας έγινε ξενάγηση από τη διευθύντρια του σχολείου και από δύο μέλη του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Το σχολείο έχει 16 τάξεις με μαθήματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης για μαθητές μέχρι 16 ετών και 6 τάξεις μεταλυκειακής εκπαίδευσης (Bachillerato) με μαθήματα εικαστικής (ζωγραφικής, γλυπτικής) και σκηνικής τέχνης (θεάτρου, μουσικής και χορού).

Τα μαθήματα γίνονται σε δύο γλώσσες, ισπανικά και αγγλικά. Μαζί με τις νέες τεχνολογίες, η διδασκαλία των μαθημάτων σε δύο γλώσσες αποτελεί προτεραιότητα για πολλά σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια, στις αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας. Υπάρχει βοηθός καθηγητής για την ξένη γλώσσα που συνεργάζεται με τους καθηγητές των μαθημάτων για τη δημιουργία υλικού στα αγγλικά. Απασχολείται γύρω στις 12 ώρες την εβδομάδα και αμείβεται με 700 ευρώ το μήνα.

Συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε την αίθουσα πλαστικής τέχνης όπου 20 μαθητές σε ομάδες των τεσσάρων, με τη βοήθεια της καθηγήτριάς τους δημιουργούσαν το έργο «Απόλλωνας και Δάφνη». Επισκεφτήκαμε την αίθουσα θεάτρου και μουσικής όπου οι μαθητές είχαν ετοιμάσει μία μουσικοθεατρική παράσταση για εμάς. Απήγγειλαν στα ελληνικά το «Θεός μου φαίνεται» της Σαπφούς σε απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη και το τραγούδησαν. Οι μαθητές έπαιξαν πιάνο, βιολί, κρουστά και χόρεψαν. Στη σκηνή υπήρχαν επιγραφές στα Ισπανικά και τα Ελληνικά «Φιλία», «Αγάπη», «Καλώς ήρθατε στο γυμνάσιό μας». Επισκεφθήκαμε την αίθουσα ζωγραφικής, γνωρίσαμε τον καθηγητή που διδάσκει το μάθημα και είδαμε κάποια έργα των παιδιών.

Επισκεφτήκαμε την αίθουσα αγγλικών (30 μαθητές), όλοι οι μαθητές έχουν tablets, υπάρχει διαδραστικός πίνακας, και παρακολουθήσαμε πως γίνεται το μάθημα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Όπως πληροφορηθήκαμε, οι μαθητές αγοράζουν στην αρχή της χρονιάς τα δικαιώματα για τη χρήση του ηλεκτρονικού βιβλίου που χρησιμοποιούν στο μάθημα.

3. Μας έγινε ξενάγηση από πιστοποιημένη ξεναγό στην πόλη Μολίνα(Molina) και επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο και το λαογραφικό μουσείο.

4. Μας έγινε ξενάγηση στην πόλη της Μούρθια (Murcia). Επισκεφθήκαμε το ναό Santo Domingo όπου στο παρεκκλήσι Rosario υπάρχει ένας μεγάλος πίνακας με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Le Panto), σε κόκκινο τόνο, σχεδιασμένος από τον Juan de Toledo και ζωγραφισμένος από τον Gilarte.

Επισκεφθήκαμε επίσης το ναό Fuensanta (the Virgin of la Fuensanta = η παναγία του συντριβανιού), προστάτιδα αγία της Μούρθιας, στην περιοχή La Alberca.

5. Επισκεφτήκαμε το κέντρο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών (Centro de Profesores y Recursos de Molina de Segura) και είδαμε τις αίθουσες και πως γίνεται η εκπαίδευση-επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Συναντηθήκαμε με τον Huan Miguel -σύμβουλο φυσικών επιστημών- και τον Pedro Manuel -πρόεδρο της ένωσης εκπαιδευτικών στη Μούρθια- που είχαν έρθει στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο.

Μιλήσαμε για το επερχόμενο σεμινάριο στην Ελλάδα, το Μάιο και πιθανή μελλοντική συνεργασία με τα προγράμματα Erasmus+.

6. Επισκεφτήκαμε την πόλη Γρανάδα και ξεναγηθήκαμε στο κάστρο της Αλάμπρα (στρατιωτικό κάστρο Αλκάθαβα, ανάκτορο των Νασρίδων, ανάκτορο του Καρόλου του Ε, ανάκτορο Χενεραλίφε και τους κήπους).

Εκτός από τον Oscar De Jodar, μαζί μας ήρθαν ο Jesus Pelliquer -διευθυντής του δημοτικού σχολείου που είναι στο πρόγραμμα μας και θα επισκεφθεί την Ελλάδα τον Μάιο- και ο Pepe Vigueras -σύμβουλος νέων τεχνολογιών στην επαγγελματική εκπαίδευση- που ήρθε στην Ελλάδα στην πρώτη επίσκεψη των Ισπανών στη Λιβαδειά.

 

 


ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να γράψετε το σχόλιό σας θα πρέπει να συμπληρώσετε σωστά την πρόσθεση... :-)

What is 10 + 5 ?
Please leave these two fields as-is:

Προτεινόμενοι Ιστότοποι

  • Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
  • ΚΑ2 Erasmus+ «Active Schools»
  • Η Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Παιδείας
  • Ψηφιακό Σχολείο
Website is Protected By Using The WP Site Protector Free Plugin From ExattoSoft.com